A A A

Alphacool DC-LT Pro gyorsteszt

Sziasztok!

Egy gyors tesztel jelentkezek az új Alphacool DC-LT szivattyú megjelenésének köszönhetően.
Kezük a száraz adatokkal:

Méretek: 5 x 5 x 3,5cm tetővel együtt.
normál működési feszültség: 12V DC
fogyasztás: 1.4-2W
emelési magasság: 2,5m
Maximális vízszállítás. 350l/h
Maximális működési hőmérséklet: 65°C
tápcsatlakozó: 3pin-es ventilátor csatlakozó
súlya: 41g + tető

ára: árfolyamtól függően kb 9500-10.500 között.

A már említett szivattyú megjelenése egy hatalmas lyukat próbál betömni a pcvízhűtéses piacban. Azért írom ezt, mert eddig nem volta a piacon egyetlen kis méretű és viszonylag kis teljesítményű szivattyú sem, pedig a vízhűtést használok kb 80%-ának elég lenne ez is.
A gyártó szerint a szivattyú kellő erővel rendelkezik kis és közepes méretű vízhűtéses szettek meghajtására 1 vagy 2 db blokkal szerelve.
Ez nagyon fontos, ugyanis a vízhűtést használok nagy része csak a cpu-t, vagy a cpu-t és a videokártyát hűti csak vízzel egy kis vagy közepes méretű hőleadó társaságában.
Azok, akik a vízhűtést a tuning és a legnagyobb teljesítmény elérésére használják azok ne is olvassák a cikkemet tovább, :-) őnekik a DDC és D5 a megfelelő.
Viccet félretéve komolyan hiszem azt, hogy ez a szivattyú az idő múlásával ha megbízható képet alkot magáról, akkor nagyon nagy keresni valója van ezen a piacon.


Most pedig a teknikai adatok és ami mögötte van:

Méretek és külső:
A szivattyút kézbe véve még sokkal kisebbnek tűnik mint ahogy a számokból gondolnánk. Szinte már sokkoló.
A motor kb akkora, mind ha 3db fém 200Ft-os tennénk egymásra. Tetővel együtt is egy közepes méretű gyufás doboz. Az, hogy a tető látványosan nagyobb mint a motor érezhetően abból fakad, hogy az 1/4"-os menetekkel ellátott csatlakozó helyeknek meg kellett adni a helyett anélkül, hogy a méret rontaná az összképet.
Ha már a csatlakozók kerültek szóba. A nyomú ágon egy lehetőség van csatlakozó elhelyezésére, ez pedig oldal irányban helyezkedik el.
A bemenő ágnál lehetőségünk van a szivattyú teteje felől csatlakozni, vagy szintén oldalt, de pont ellentétes oldalon mint a nyomó ágnál. Ez kicsit furcsa, de hasznos is lehet a szivattyú mérete miatt. Ha nem akarunk sokat játszani a szivattyú elhelyezésével, ahol van helyünk, elvágjuk a csövet és közé illesztjük a szivattyút :-) Itt jegyzem meg, hogy ugye bemenő csatlakozási lehetőség kettő van, de 1/4-es záródugót nem kapunk a szivattyúhoz, így azt külön kell megvásárolni. (300Ft)


Fogyasztás:

A névleges maximális 2watt már-már hihetetlen. Egy átlagos ventilátor is fogyaszt ennyit. Nem volt módunkban még ellenőrizni, de higgyük el a gyárnak.
Csak hogy érzékeltessük ezt a két wattos fogyasztást említsük meg azt, hogy egy átlagos szivattyú fogyasztás 10-20 watt között van. Ez sem mondható soknak, de emelet a 2watt eltörpül.
Az, hogy a minimális fogyasztás hogyan hat a teljesítményre kicsit később.....


Emelési magasság:

Mivel zárt rendszerekről beszélünk pc vízhűtés terén így nem igazán számít az emelő magasság, de azért jegyezzük meg, hogy semmi szégyenkezni valója nincsen a kis törpe szívattyúnak.
A középkategória királya a Laing DDC 10-18wattos fogyasztásával 3,2-3,5méteres magasságra képes és az egyik legerősebb szivattyú a pc piacon.


Maximális vízszállítás:
Fontos megjegyezni, hogy ez névleges érték nulla ellenállással számolva, tehát ezt az értéket gyakorlatban soha nem érjük el. Ez inkább egy irányadó szám a szivattyúk teljesítményének összehasonlítására.
A termék 350literes óránként szállítása rendkívül jó eredmény. Pláne, ha a fogyasztás is figyelembe vesszük.
Pár konkurens: DDC 1t: 450 l/h, DDC 1T plus 600 l/h


Csatlakozó: A terméken 3pines ventilátor csatlakozó van, így ráköthető alaplapra vagy előlapi ventilátor szabályzóra egyaránt. Ez még jól fog jönni, kiderül az írásomban hamarosan... ;-) (sokan itt már örülnek)
A csatlakozón csak a pozitív és negatív szál van bekötve, így a 3.szál ami a fordulat monitorozására adna lehetőséget, hiányzik a termékről.


Zajkeltés, azaz hang: A szivattyú 12volton rendkívül csendesnek bizonyult. Hangja kb egy 800-1000fordulaton forgó 12cm-es ventilátoréhoz hasonlított, tehát a házból már nem igen hallható ki. Egyértelműen az egyik legcsendesebb ma kapható szivattyú !!! Az egy királlyal a Laing D5-tel nem tud versenyezni.


Teljesítmény / tuning / feszültségek:
A szivattyú a névleges 12voltos feszültségen meglepően erősnek bizonyult. Egy cpu, tartály és dupla hőleadóval szerelt rendszerrel már-már megkockáztatom, hogy nem is kell ekkora vízszállítás.
Ebből kifolyólag egyértelműen megállapítható, hogy a gyártó állítása nem túlzás. Egy vagy két blokkal szerelt vízhűtő szett kis vagy közepes méretű hőleadóval nyugodtan rábízható a kis szivattyúra.

Mikor megláttuk a teljesítményét 12volton egyértelművé vált, hogy ekkora teljesítmény még mindig felesleges egy kis fogyasztású gép, barabone, vagy htpc hűtésére.
Mi más következett volna, mint csökkenteni a feszültséget. A feszültség csökkentésével csökken a szivattyú fordulatszáma és teljesítménye. Ebből kifolyólag még csendesebben fog menni.
Sajnos a tapasztalat az, hogy a pc vízhűtésre tervezett szivattyúk nem reagálnak jól a feszültségcsökkentésre. A szivattyúk nagy része maximum 10 voltig hajlandó stabilan működni és el is indulni.
(Az induláshoz mindig nagyobb feszültség kell mind a már mozgó szivattyú mozgásban tartásához.)
Egy előlapi vezérlő segítségével mentünk lejjebb és lejjebb. Az eredmény fantasztikus. A már mozgó szivattyú 5voltig levíve is mozgásban maradt és stabilan működött. Fontos viszont megjegyeznem, hogy ezen az 5volton már annyira kicsi volt a fordulat és ezzel a vízszállítás, hogy ez csak rendkívül kis fogyasztű cpu-k hűtése esetén lehet elegendő.
A legfontosabb:
A stabil induláshoz a tesztelt darabnál kb 7-7,5 voltra volt szükség (darabonként minimálisan változhat). Ez rendkívüli eredmény. Ezen a feszültségen már érezhetően erősebben is dolgozik a szivattyú. Ez a teljesítmény már elég egy kis fogyasztású gép hűtésére.
Ezen a fordulaton a szivattyú hangja nagyon-nagyon kicsi. A vízhűtésben jártas embereknek talán úgy tudnám a legjobban érzékeltetni, hogy kb mint egy D5 szivattyú 2-es fokozaton.


Tetszett:
Méret, fogyasztás, 7volt körüli start feszültség, ár/érték,

Nem tetszett: a szivattyúhoz semmilyen tartozékot nem kapunk. Megszokott, hogy semmilyen eszközhöz nem jár már csatlakozó, mert sok csőméret van forgalomban, de ehhez a szivattyúhoz az üzemeltetéshez szükséges egy db 1/4-es dugót sem biztosítja a cég. Jelenleg 300 Ft a webshopunkban egy ilyen záró dugó, de mindenesetre ez érdekes. Ilyennel még nem találkoztunk.


Végszó:
Egy rendkívül nagy rést tömőt be az Alphacool ezzel a szivattyúval. Rég örültem személy szerint ennyire egy új terméknek.
A teljesítménye a fogyasztásához képest borzasztó jó. Alig érezhető gyengébbnek pl egy Phobya DC260-nál, pedig a fogyasztás az 1/4-e. Valószínűleg éppen a fogyasztásból is adódóan ha több eszközt teszünk a rendszerbe drasztikusan csökkeni fog a teljesítménye, de egy 1 vagy 2db blokkal szerelt hűtő szetthez bőségesen elegendő még egy közepes méretű hőleadóval szerelve is.
A hangja illetve annak hiánya páratlan ebben az árkategóriában. Ha hosszú távon is megbízható kép alakul ki bennünk a szivattyúról, akkor nagyon komoly kereslet lehet rá a piacon.

Kinek ajánljuk?
Mindenkinek, aki kis és középkategóriás vízhűtésben gondolkodik illetve fontos a hang és a fogyasztás.
HTPC és Barabone gép építők számára kötelező darab !!!!

Saját készítésű képeket teszel fel a napokban.


üdv Kocza István Tody56