A A A

A nagy vízhűtő szett teszt / Hőleadók a szorítóban

szerkesztés alatt...


A nagy vízhűtő szett teszt / Hőleadók a szorítóban

Csatolt képek:
1. Készülődés a tesztre
2. Mérési hőfokok alapon tuning nélkül
3. Mérési hőfokok 3200mhz-en
4. Mérési hőfokok 3600mhz-en

Cikkükben választ próbálunk adni a leggyakrabban feltett kérdésekre.
Hasznos lehet mindazoknak, akik még csak most ismerkednek a pc vízhűtéssel, illetve azoknak is akik már jó ideje használják e rendszereket.

Próbálunk minél több kérdésre választ adni, de azok közül is talán a legfontosabbak az alábbiak:

- mekkora a különbség egy gyári (intel) léghűtő és az általunk kínált vízhűtő szettek kötött?
- mekkora különbség van a hőleadók között?
- megéri e slim hőleadó helyett xtremet választani, és ha igen milyen esetben?
- Kb mekkora teljesítményű gépet lehet vízzel, ventilátor nélkül azaz passzívan hűteni ezekkel a szettekkel?
- melyik szettet vedd, hogy később bővíthető legyen akár videokártya blokkal, hdd vagy alaplapi hűtővel?
- mekkora összegből hozható ki kb a hűtésed?
Tesztkonfiguráció:

Asus Maximus x38 alaplap
Intel C2D E6400 2.13Ghz
2x1gb Crucial ram
8600GT vga
stbstb


(A konfigurációnk már eddig is vízzel volt hűtve (cpu és alaplap) ,de hogy tiszta legyen a kép, a „régi” hűtés a teszt alatt csak az alaplapot hűtötte, így nincs befolyása a tesztünkre az alaplapnak és a régi vízhűtésnek.)

A tesztben az általunk forgalmazott szettek szerepelnek, amik között a különbség a hőleadó.

Start csomag (single)
Dual szett
Dual Xtrem szet
Tripla szett

Alkartészek minden esetben:
XSPC 450 szivattyú, T56 V3 Extrem 2010 cpu blokk, 16/10-es Master cső, Hf csatlakozók, 1/4-es hőmérséklet szenzor, Revoltec 1200rpm-es ventilátorok és hőleadók
A cpu blokkot a teszt során nem vettük le egyszer sem, hogy az ne befolyásolja az eredményeket a felszerelés pontossága.
Ezáltal ugyan azon vízhőmérséklettel mindig ugyan olyan cpu hőmérsékletet kaptunk.


Magyarázat:

Start, azaz Single hőleadó 1db 12cm-es ventilátor méretű
Dual és Dual Xtrem hőleadó 2db 12cm-es ventilátor méretű
Tripla hőleadó 3db 12cm-es ventilátor méretű


Az Xtrem szó a hőleadó vastagságára utal. A normál, azaz slim hőleadók kb 30mm vastagok, az Xtrem hőleadók 45mm. Tehát nagyjából + 50% hőleadó felülete van egy xtrem hőleadónak.


A processzorunkat 3 órajelen teszteltük minden hűtővel, így képet kaptunk arról, hogy kb mekkora tuninghoz mekkora hőleadóra van szükség, mennyi plusz hő keletkezik.

A táblázatba mindig az adott beállításon mért legnagyobb hőmérséklet írtuk.


Tesztelt processzor órajelek:

Alap órajel és feszültség 2,13ghz 1,3volt: Kb 65 wattos fogyasztás (átlagos cpu)

3.2Ghz 1,4 Volt: Kb 100-130 Wattos fogyasztás, (Kb egy i7-es cpu hőtermelése tuning nélkül !!!)

3,6Ghz 1,55 Volt: Kb 150-180 Wattos fogyasztás

A cpu ennél alacsonyabb feszültség érékeken is tudta ezeket az órajeleket, tuning esetén, de direkt használtunk ilyen magas feszültségeket, hogy a lehető legnagyobb hőt termelje. Nem a legnagyobb mhz elérése volt a cél. A feszültség jobban befolyásolja a cpu hőtermelését mint a mhz értéke.

Szobahőmérséklet a tesztek alatt: 20-21C volt.

Értékelés:

Mint mindig most is azzal kezdeném, hogy a pc vízhűtés előnyeit nem csak a felhasználók, hanem a pc-nk is élvezi. Hosszabb élettartamot és nagyobb stabilitást biztosít gépünknek ez a fajta hűtés.
Fontos, -és ezzel nagyon kevesen számolnak-, hogy ha egy pc-ben már csak az egy cpu-t vízzel hűtjük, akkor a legnagyobb hőforrás melegét közvetlen a házon kívülre vezetjük. Ebből adódóan a pc házban akár 10-20 fokkal is csökkenhet a hőmérséklet. Ez minden alkatrészre jó hatással van. Nem melegszik annyira a hdd, az alaplap, nem melegszik el a videokártya, vagy csak halkabbá válik, mert nem kell akkora fordulaton hűtenie, hogy ugyan azt a hőmérsékletet elérje.

A teszt:

Nagyon fontos, hogy minden hőmérsékletet 25-30 perc 100%-os terhelés után mértük le, amit mindennapos használat során lehetetlen elérni!!! Játékok sem tudnak ilyen terhelést produkálni.

Értékelni az eredményeket nagyon könnyű és nehéz is egyben. Ennek oka, hogy ahány felhasználó annyi igény, és pc konfiguráció.
Írásommal próbálom az „átlag” felhasználó szerint megközelíteni a témát, akinek az a fontos, hogy csendes legyen a gépe és ne 60-70+fokon járjon annak határán, hogy mikor fagy le, vagy mikor romlik el.
(Sokszor számításba sem vesszük ezt, pedig nagyon gyakori hiba)
Én is ezért vettem meg az első vízhűtésem kb 5 éve. Utána jött csak tuning, a teljesítmény hajhászása normális határokon belül mikor megtapasztaltam a vízhűtés hatását és előnyeit.
Igyekszem értékelésemet viszonylag rövidre fogni. Ha valakinek az írásom és a táblázat nem nyújt elegendő információt a szett kiválasztásában az nyugodtan keressen meg e-mailben és igyekszem válaszolni minél előbb.

Vízhűtésnél is nagyon fontos tényező a légmozgás, azaz a hőleadó hűtése.
A ventilátorok hangja érdekes tényező. Valaki az 1500-200es fordulatú ventilátort is halknak találja, valaki az 1000-es fordulatot is hangosnak. Egy biztos, az alap ventilátor 500-as fordulaton járatva a legkritikusabbak számára is szinte néma és ha a maximális 1200-as fordulaton járatjuk, akkor is jóval az eredeti léghűtés hangja alatt leszünk, ami gyakran eléri a 3-4.000-es fordulatot is és a 30-35db hangszintet.

A magánvéleményem az, hogy egy szett akkor van jól eltalálva a konfigurációnkhoz, ha terhelés nélkül, miközben internetezünk vagy épp filmet nézünk a gépen, a legkisebb ventilátor fordulaton is könnyedén lehűti a gépet, azaz ilyenkor néma legyen.
Ha komoly terhelés éri a gépet, azaz pl játszunk rajta akkor nem számít, hogy kicsit megemelkedik a ventilátor fordulat mert úgy sem halljuk meg. Pc-nk ilyenkor is csendben üzemeljen, és akár 30+ fokkal alacsonyabban az eredeti léghűtéshez képest.
Lehetőleg maximális fordulaton sosem kelljen forognia a ventilátoroknak, így kellő tartalék marad akkor is, ha nyáron nagyobb meleg van a helységben.


Fontos megjegyezni, hogy tesztünkben csak a cpu-t hűtöttük, ami a legnagyobb hőforrás a számítógépünkben a vga mellett. Egy alaplapi szett, vagy Hdd annyira kevés hőt ad le, hogy nem is igen érdemes számolni vele vízhűtés kapcsán. Nyugodtan bővíthetjük szettünket vele.
Egyre figyeljünk viszont oda, hogy ezeket a komponenseket csak akkor érdemes bekötni , ha a vízhőmérsékletünk kevesebb mint a hűteni kívánt alkatrész. PL 40 fokos vízzel nem hűthetünk 35 fokos HDD-t, mert inkább felfűtjük azt. Ha viszont a vízhőmérsékletünk megfelelő kb 30-35 fokon belül van, akkor komoly stabilitást adhat a gépnek egy alaplapi hűtő, és jóval hosszabb élettartamot a hdd-nek és alaplapnak.

A cpu-n kívül a másik nagy hőforrás a videokártya. Ez típustól függően pár wattól elmehet 100-200+wattig is hőleadásban, így ha ennek hűtésében is gondolkozunk, akkor érdemes egy mérettel nagyobb hőleadót, vagy szettet vásárolni, mint amit szeretnénk a cpu-hoz.
Szettek-ről (hőladókról)

Start szett (single slim hőleadó):
A legkisebb hőleadóval szerelt szett kínálatunkban, még is alkalmas akár nagy fogyasztású cpu-k hűtésére is. Gondolok itt pl Intel i7-re, vagy Phenom 2-re vagy x6-ra. Természetesen ilyen kaliberű cpu esetén ezzel a hőleadóval már erős tuning-ra ne számítsunk, de így is sokkal nagyobb mhz érhető el, mint egy léghűtővel. A szettet azoknak javasoljuk, akik átlagos fogyasztású cpu-val rendelkeznek, és csak azt szeretnék hűteni akár komoly tuningot is elérve, vagy ha nem a tuning a cél, akkor nyugodt szívvel ráköthető egy kis, vagy középkategóriás videokártya is a rendszerre.
Ha gépünkben csak ez a hőleadó fér el, és nem vagyunk biztosak abban, hogy elegendő e, vagy csak a minél halkabb működést akarjuk elérni, akkor kb 1000-3000Ft-os felár ellenében inkább kérjük az Xtrem hőleadóval. Ez igaz dual és tripa szett esetében is.


Dual szett:

A 2x akkora hőleadó felület, 1 helyett 2 ventilátor, ami nem jelent 2x akkor hangot. SŐT!
A 2db 500-as fordulaton járatott ventilátor sokkal kevesebb hangot kelt (szinte semmit) mintha egy db ventilátort kellene 1200-as fordulaton járatnunk, vagy a felett.
Ez a szett már alkalmas a már előbb is emlegetett nagyobb fogyasztású cpu-k tuningolására is, vagy ha nem a tuning a cél, akkor nyugodtan beköthetünk ezek mellé is, egy kis vagy középkategóriás videokártyát.Tripla szettek:

Ezeket a szetteket azoknak ajánljuk, akiknek a legnagyobb mhz elérése a célja, vagy csak nem akarnak lemondani a tuning lehetőségéről, azért mert a cpu-n kívül hűtik a videokártyát és egyéb alkatrészeiket.

Tripla szettet javaslunk Xtrem hőleadóval azoknak akik mind a cpu, mind a vga terén felsőkategóriában vásárolnak és tuningolni akarnak, vagy folyamatosan terhelés közben is nagyon halknak szeretnék tudni gépeiket.És amire talán a legtöbben vártak:

Xtrem hőleadók általánosságban:

A tesztben a slim hőleadók közé belecsempésztünk egy xtrem hőleadót is annak érdekében, hogy megtudjuk mennyit számít a plusz 50% vastagság. Nagyobb hőleadóban feleslegesnek tartottuk a tesztet, mert 1db cpuból, nem tudtunk akkora hőt kicsempészni, hogy érdemi eredményt kapjunk.
A jótékony hatás egyértelműen megmutatkozott.
Az xtrem vastagság a szoba és a víz hőmérséklet közötti különbségből nagyából 20-30%-kor lefaragott. (A szoba 20 fokos melegéhez képest 35-ről 31-32-re csökkent a vízhő)
Tehát a vastagabb single hűtő nem éri el a dupla akkora , de „vékony” hőleadó erősségét. Teljesítménye kb félúton van a kettő között.
Ha az árak szemszögéből nézzük, akkor azt látjuk, hogy az xtrem hőleadók kb 20-30%-kal kerülnek drágábban a slimnél, tehát abszolút reális az árkülönbség ebből a szempontból.
Viszont átlagosan ebből a különbségből már megvehetjük az egyel nagyobb hőleadót is vékony változatban, ami veri a kisebb, de vastagabb hűtőt. Oda viszont szükségünk van még 1 ventilátorra ami + költség... :-)

Konklúzió: A hőleadóból úgy is olyat fogunk választani ami elfér a számítógépünk egy bizonyos pontján.
Pl ha csak egy singel hőleadó szemára van hely egy kis házban, akkor úgy sem tudunk oda dupla slimet venni. Az xtrem hőleadó viszont mint kiderült megéri a plusz költséget.Néhány tévhit és általános hiba tisztázása:

Talán a leggyakoribb hiba:
Nincs két ugyan olyan pc rendszer. Még ha ugyan olyan alaplap és cpu-t is használunk, akkor is lényeges különbségek lehetnek a 2 rendszer között. PL:
Eddig 3db i7-es 920-as cpu-t teszteltünk le ugyan azon gépben, ugyan azon beállításon (feszültség és mhz is). A mért hőfokok között nagyjából 10-15C különbséget is írt a szoftveres hőmérsékletjelző.
Ez több okból is lehet, de legfontosabb a cpu magjainak illeszkedése a külső tokhoz, vagy a szenzorok pontossága.
Tehát csak arra próbálunk rávilágítani, hogy egy adott hőfok nagyon sok mindentől függ. Nem csak egy adott hűtőalkatrész teljesítményétől.

A vízhűtésnél a legfontosabb maga a hő elvezetésére használt víz hőfoka.
Minden más hőfok ebből adódóan számít jó vagy gyengébb eredménynek.
Ha túl meleg a rendszerünk vízhőmérséklete, akkor nem tudunk csodát tenni. Hiába vásároljuk meg a legerősebb hűtőblokkot, vagy legjobb szivattyút! Elsődleges cél mindig a víz hűvösen tartása legyen. Ezt a hőleadó méretével és annak hűtésével (pl. ventilátor fordulat) tudjuk elérni.

Mi számít jó vízhőfoknak? Ez főként attól függ, hogy mi a célunk a vízhűtésűnkkel.
- Ha gépünket tuning nélkül használjuk és a hang illetve annak hiánya a fő cél, akkor nyugodtan elmehetünk 35-40fok körüli vízhőfokig is.
Itt már ugye pl Hdd-t csak akkor érdemes rákötni a rendszerre, ha 40 fok feletti hőmérsékletet produkál. (40 fokos vízzel sosem fogunk 35 fokra hűteni semmit :-) ) Viszont egy tuning nélküli cpu még így is hűvösebb lesz a gyári léghűtéshez képest. Videokártya esetén akár 40-50 fokkal is.
- Ha számunka fontosak a nagyon jó hőfokok, és tuningban gondolkozunk, akkor igyekezzünk elérni a leghűvösebb vízhőfokot. Ha 30C körüli értéken tudjuk tartani a vizet, akkor biztosan komoly tuningot érhetünk el számítógépünkkel. (Minél jobban tuningoljuk a processzorunkat, annál nagyobb lesz a víz és a cpu között hőmérséklet. Ugyan azon hőmérséklet eléréséhez hűvösebb víz kell.)


Köszönjük, hogy megtiszteltél minket figyelmeddel!

Kocza István
(Tody56)
2010